Ha a fiúk kimentek, beszéljünk a szőrtelenítésről

A legegyszerűbb(nek vélt) kozmetikai beavatkozás a szőrtelenítés. Történetesen valóban annyira egyszerű, hogy meg lehet oldani akár otthon is, elég hozzá egy eldobható borotva. Az eredmény így viszont csupán pillanatnyi, ez gondolom nem szorul magyarázatra. Biztos vagyok benne, mindannyian nyúltunk már ehhez a kézenfekvő megoldáshoz, ahogyan abban is, reggel mind csalódottan vettük észre: ha lehet, még kellemetlenebb a helyzet, mint a "szőrtelenítés" előtt volt. Brrr.... 

Már az otthoni megoldást keresők között is felmerül, ha tartósabb eredményt szeretnénk, érdemesebb gyantával próbálkozni. Biztos nem olyan nagyon bonyolult dolog az, tele vannak különféle termékekkel a drogériák polcai, láttuk is a TV reklámban, mennyire egyszerű. Igazság szerint tényleg végtelenül egyszerű a művelet, ám ha nincs benne a kezünkben a sok éves gyakorlat, keserves következményekkel járhat a kísérletezés. A legviccesebb, ám egyben legrémísztőbb eset, amikor egy ismerősöm azzal hívott fel, megmondanám-e, mi oldja a gyantát? Történt ugyanis, hogy a hideg kőre tette a túlmelegedett gyantás tégelyt, a cicája pedig magára borította. S most az állatorvossal karöltve próbálják szegény cicust megszabadítani a gyantától, lehetőleg a bundája elvesztése nélkül. A történet szerencsésen végződött, az ijedségen kívül senkinek nem esett baja. (S ha neadjisten így járna valaki más is: a megoldás bármilyen olaj, vagy sebbenzin.) 

Nem bíztatok senkit hát az otthoni gyantázásra, felsorolhatatlanul sok a hibalehetőség, melyek közül még mindig az a legjobb, hogy elköltöttünk egy csomó pénzt, elfecséreltünk sok időt, ragad az egész fürdőszoba, s még a szőr is épp ott figyel, ahol annak előtte. Rosszabb esetben égési sérüléseket szenvedhetünk, avagy épp a bőrünket is "sikerül" eltávolítanunk.

Ezzel szemben a kozmetikus gyorsan, egyszerűen, nagyságrendileg azonos anyagi befektetéssel képes megoldani a problémánkat, s akár egy hónapra is elfelejtkezhetünk az elfelejteni kívántról. Tudnivaló ugyanakkor, hogy különösen férfiak esetén - a hát és hónalj szőrtelenítése egyre gyakoribb kívánság körükben - legelső gyantázáskor felléphet bőrirritáció, szőrtüsző-gyulladás, hiszen a viszonylag erősebb, dúsabb szőrszálak eltávolítása egyfajta sokkot okoz a szőrtüszők számára, melyet a megfelelő utóápolással minimalizálni lehet.

Gyakori kérdés az is, hogy kislányok mikor kezdhetnek gyantáztatni? A nagykönyv szerinti válasz erre az, hogy a pubertás lezajlását követően, tehát 18 éves kortól. A gyakorlatban ez természetesen kivitelezhetetlen, sokkal előbb felmerül manapság erre az igény. A tanácstalan anyukáknak én azt szoktam javasolni, hogy ha a kislányt zavarja a dolog, mindenképpen érdemes elkezdeni a szakszerű szőrtelenítést, hiszen ha nem így, akkor bárhogyan is, de meg fogja oldani, hogy ne kelljen kortársai (és persze a fiúk) előtt szégyenkeznie. Szakmai körökben is elfogadott vélemény ma már, hogy hosszabb távon sincsen semmilyen káros hatása a korai, kozmetikus által végzett műveletnek, sőt ugyanúgy ritkul a kezelt területen a szőrzet, mintha csak később kezdtük volna.

Bár az őszi/téli időszak nem kifejezetten a szőrtelenítés csúcsszezonja, mégis arra bíztatok mindenkit, ne rejtse nadrág alá a problémát ilyenkor sem. Hiszen a rendszeres, szakszerű gyantáztatással megalapozható, hogy a nyári időszakban is gyorsabban, egyszerűbben, sőt ritkábban lesz szükség alávetni magunkat ennek a kissé kellemetlen eljárásnak.

A szőrtelenítést a legmodernebb fejlesztésű, fenyőgyantamentes Italwax termékekkel végzem, melyek a lehető legkevesebb irritációt okozzák. Cukorpasztás szőrtelenítés szintén elérhető, melyet elsősorban a hiperérzékeny, kis kiterjedésű területekre ajánlok.

Amennyiben véglegesen szeretnénk megszabadulni nem kívánatos szőrszálainktól, nagyon jó megoldásnak tartom a lézeres kezelést is, mely nálam nem elérhető, s okkal. Néhány szóban összefoglalva, a lézeres szőrtelenítés működési elve a következő: A kezelőfej nagy energiájú fényt bocsát ki, melyet a szőrszálban található sötét színű pigment elnyel, végigvezet egészen a szőrtüszőig, ahol hőenergiává alakul, s ott ez a magas hő elroncsolja a szőrtüsző fehérjéit, így véglegesen "kiirtja" azt. Ha megértjük ezt a folyamatot, világossá válik, a reklámokkal ellentétben miért nem fog működni ez az eljárás a világos színű vagy ősz szálakon: pigment hiányában nincs ugyanis, ami a szőrtüszőig vezetné a kívánt energiamennyiséget. Ugyanezért a kreol vagy napbarnított bőrön sem végezhető biztonságosan a lézeres szőrtelenítés: ilyenkor a bőr pigmentjei nyelnék el a hőenergiát, s ezzel égési sérüléseket okoznának. Fokozottan kell figyelni a sötétebb foltok, anyajegyek védelmére is. Legjobb hatásfokkal tehát a Hófehérke-típus, azaz a sötét szőr-világos bőr kombináció kezelhető lézerrel.

Tudni kell azt is, hogy a lézeres kezelések elsősorban orvosesztétikai rendelők számára lettek kifejlesztve, elvégzésükhöz előzetes bőrgyógyászati vizsgálat, pontos energia-beállítás szükséges. Néhány éve megjelentek a kozmetikai gépek is, melyek a biztonságosság kedvéért erősen "lebutítva" hozhatók csak forgalomba, így hatásfokuk is töredéke az orvosi gépekének. A néhány tízezres otthonra megvásárolható "lézeres" szőrtelenítő készülékek pedig ezen a gondolatmeneten haladva szóra sem érdemesek... 

Amennyiben tehát végleges megoldásban gondolkodunk, mindenképp orvosesztétikai rendelő felkeresését javaslom, s amennyiben szőr- és bőrtípusunk megfelelő az optimális eredmény eléréséhez, nagyon jó, s kifizetődő megoldás lehet.

Ha a szőrtelenítés olykor meglepő történelmére is kíváncsi vagy, A kígyóvértől a lézerig, avagy mese a csupasz igazságról címmel itt találsz egy érdekes cikket.

Szeretettel,

Kata

+36209755372

zsolnaykozmetika@gmail.com